SHELLAC | Šelak- ljuspice i lak

Šelak je smola prirodnog porekla. To je smola koju luče ženke bube Kerria Lacca, koje žive na drveću u šumama Indije i Tajlanda. Prečišćena smola se prodaje kao suva-ljuspice ili rastvorena u etanolu (etil alkoholu). Koriste se za proizvodnju lakova (politura) i fiksativa, najčešće u završnoj obradi drveta.

Rastvaranje šelak ljuspica u etanolu (etil alkoholu):

Rastvaranje je moguće vršiti na hladno ili na toplo.

Rastvaranje na hladno:

Rastvaranje se može vršiti na sobnoj temperaturi, u plastičnoj ili staklenoj posudi (tegli), sa poklopcem koji čvrsto prijanja. Rastvaranje traje dugo, 24 sata ili duže. Na nižim temperaturama trajaće i duže. Potrebno je povremeno promešati ili promućkati sadržaj dok se ljuspice potpuno ne rastvore.

Rastvaranje na toplo:

U kućnim uslovima preporučujemo rastvaranje na vodenom kupatilu, zbog zapaljivosti rastvarača. Vodeno kupatilo daje stabilnu temperaturu i omogućava lagano, kontrolisano zagrevanje. Upotreba vodenog kupatila skraćuje vreme potrebno za rastvaranje. Rastvaranje vršiti uz povremeno mešanje.

Obzirom da je šelak prirodnog porekla, sadrži manju ili veću količinu voska. Kasnijom preradom i prečiščavanjem, iz nekih vrsta šelaka vosak se odstranjuje. Šelak koji sadrži vosak je mekši od šelaka bez voska. Ta razlika u mekoći/tvrdoći minimalno je primetna prilikom primene. Rastvor šelaka koji sadrži vosak je mutan, ali kada osuši, lak je transparentan. Predmeti lakirani šelakom imaju visoki sjaj.

Boja šelaka varira, od vrlo svetlo žute, do veoma tamno braon boje. Boja zavisi od biljnih sokova drveta sa kojeg je smola skinuta, od klimatskih uslova, oblasti u kojoj drvo raste, kao i od godišnjeg doba žetve, tj vremena kada je smola skinuta sa drveta. Rastvorene šelake različitih boja moguće je mešati da bi se dobile nove nijanse.

Nanošenje rastvorenog šelaka u više tanjih slojeva daje bolje rezultate nego nanošenje manjeg broja debelih slojeva. Deblji slojevi ne prijanjaju tako dobro za podlogu, a ni jedan za drugi, pa je tako nanet lak moguće lako oljuštiti. Takođe, nanošenje u debljim slojevima može dovesti do toga da se fini, precizni detalji na drvetu ne vide, izgube se pod debelim slojevima laka.

Kao i svaki materijal, i šelak ima svoje prednosti i nedostatke.

Prednosti:
 • Šelak je otporan na UV zračenje i ne menja boju (ne tamni) tokom vremena.

 • Mnogi predmeti lakirani šelakom mogu se koristiti istog dana ili vrlo kratko nakon lakiranja

 • Veliki broj nijansi

 • Dobro prijanjanje za površinu

 • Odlična tvrdoća- može se šmirglati

 • Nema neprijatnih niti toksičnih isparenja

 • Lako se uklanja (denaturisanim alkoholom)

 • Lako se popravljaju manja oštećenja (na oštećeno mesto naneti nov sloj rastvorenog šelaka koji će se stopiti sa starim i tako popraviti oštećenje)

Nedostaci:

 • Pošto se rastvara u alkoholu, u kontaktu sa prosutim parfemom ili jakim alkoholnim pićima (kao što je viski, npr.) može doći do oštećenja

 • U dodiru sa vodom, ostaju beli krugovi

 • Lako nastaju ogrebotine

 • Nije otporan na alkalne hemikalije koje su česti sastojci sredstava za čišćenje domaćinstva

 • Osetljivost na toplotu-zagrejani predmeti mogu oštetiti površinu tretiranu šelakom

OBAVEŠTENJE

Poštovani kupci, obaveštavamo Vas da nećemo raditi u periodu
od 23.06. do 28.06.2024.godine

Poštovani kupci,obaveštavamo Vas da nećemo raditi u periodu
od 01.01. do 15.01.2024.god.
Sve porudžbine koje budu uplaćene do 26.12.2023.biće poslate
27. i 28.12.2023.god.
Porudžbine i uplate koje stignu posle ovih datuma,šaljemo od
15.01.2024.god.

SREĆNU I USPEŠNU 2024. ŽELI VAM SPEKTAR doo.