SLIKARSKA PREPARATURA GESSO – MATERIJAL ZA PRIPREMU PODLOGE ZA NANOŠENJE BOJA

Bez obzira šta bojima i koje boje koristimo, bitno je da najpre pripremimo podlogu za nanošenje boje. Svrha ove pripreme je da omogući adekvatnu adheziju (prijanjanje) boje za podlogu kao i da podrži dugovečnost nanetog sloja boje u svakom pogledu (intenzitet, pokrivnost, elastičnost…). 

 

Kroz vekove, korišćene su preparacije različitog sastava. U suštini, preparacija je kompozicija pigmenata, punilaca, veziva i odgovarajućih aditiva koji čine homogenu pastu određenih karakteristika. Sa razvojem tehnologije i primene akrilnih veziva u proizvodnji boja, nastala je i slikarska preparatura na akrilnoj bazi. Time je izbegnuta upotreba organskih rastvarača koji su ekološki nebezbedni i zapaljivi. Akrilna vodorazrediva veziva koja ulaze u sastav preparature na akrilnoj bazi pružaju velike mogućnosti u postizanju potrebnih karakteristika preparature. 

Kvalitetna slikarska preparatura treba da poseduje sledeće karakteristike:

– odgovarajuću adheziju (prijanjanje) za različite vrste podloga: platno, drvo, karton, lepenka, kamen, zid, plastiku: pvc, klirit, ps…, staklo, metal…

– elastičnost, treba da prati elastičnost podloge, kako ne bi dolazilo do pojave pukotina

– podnošljivost sa bojama kojima se slika: akrilneuljane bojetempere, akvarel, voštane boje…

– postizanje mekih, mat slojeva, lakih za obradu- brušenje, bez stvaranja filma- folije na površini 

– pokrivnost

– postojanost na atmosferske uslove

Zbog svojih karakteristika, slikarska preparatura na akrilnoj bazi ima veoma široko polje primene. U dekupaž, hobi tehnikama, pri restauraciji nameštaja, i naravno, slikarstvu. Kada se kaže “ulje na platnu” ili “akril na platnu”, platno jeste nosilac slike, ali boja nije naneta direktno na platno, već na sloj preparacije koji je prethodno nanet na podlogu.

Način primene:

Različite vrste podloga zahtevaju drugačiji način pripreme za nanošenje ovog materijala. Na primer:

Kada se radi o platnima sa manjom gustinom tkanja, pre prepariranja, radi se impregnisanje, najčešće rastvorom tutkala.

Hrapave podloge, kao što su drvo i medijapan: pre nanošenja potrebno je išmirglati i očistiti od prašine.

Glatke podloge, plastika, metal i staklo: potrebno je očistiti od prašine i masnoće, može se koristiti voda, alkohol ili tečnost za čišćenje stakla, zavisi koliko je podloga zaprljana. U izuzetnim situacijama, može se koristiti odmaščivač.

Za nanošenje gessa koristi se meka četka. Bolje je naneti nekoliko tanjih slojeva, jer deblji sloj može dovesti do nejednake osušenosti i pucanja. Sledeći sloj nanosi se tek kada je prethodni dobro osušen. Posle sušenja, svaki sloj preparature može se išmirglati blagom šmirglom. Na taj način dobiće se se savršena podloga za nanošenje boje, glatka kao papir.