SENČENJE ULJANIM BOJAMA

Uljane boje, pored umetničkog slikanja, našle su primenu i u hobi tehnikama.

Koriste se za nijansiranje i senčenje, naglašavanje reljefa. Idealna su zamena za patiniranje. Lako se nanose i razmazuju. Predmeti tretirani uljanim bojama dobijaju starinski, „pohaban“ izgled. Češće se koriste umbra, crna i zlatne nijanse. Naravno, mogu se koristiti bela i druge svetle nijanse, u zavisnosti od željenog efekta.

Efekat pohabanosti:

Na bočne strane naneta je modeling pasta- reljef, u debljem sloju. Oštrim predmetom napravljene su brazde. Po završetku sušenja, naneta je acryl hobby bojanijansa slonova kost. Kada je postignuta željena boja osušila, prelakirana je acryl lakom. Pre nonošenja uljane boje, potrebno je da površina bude potpuno suva. Za ovaj rad, korišćena je uljana bojanijansi umbre. Boja je naneta prstima, utrljavanjem, kako bi što bolje ušla u reljefne brazdice. Višak boje uklanjen je brisanjem- papirnim ubrusom. Postupak nanošenja i brisanja uljane boje može se ponavljati više puta, do željenog efekta.

Patiniranje uljanim bojama:

Na predmet koji se dekoriše zalepljeni su željeni elementi. Reljefni elementi obojeni su acryl hobby bojom, u nijansi čokolade. Osušeni sloj boje, prelakiran je acryl lakom. Kada je lak potpuno osušio, zlatna uljana boja nanošena je utrljavanjem na elemente. Višak boje uklonjen je papirnim ubrusom. Postupak nanošenja i brisanja uljane boje može se ponavljati više puta, do željenog efekta.