IKONE UROŠA LUKIĆA:
Savremena prezentacija
srpskog slikarskog nasleđa

Iako mlad po godinama, master likovni umetnik Uroš Lukić, je u svojoj kratkoj karijeri naslikao nekoliko stotina ikona.

Sa nepunih 30 godina, Uroš iza sebe ima ozbiljan slikarski portfolio, a učestvovao je u oslikavanju Crkve Silazak Svetog duha u Šašincima, Crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Krupnju, Crkve Svete Petke u Krasavi, konaka manastira Mileševa, ikonostasa Crkve u Donjoj Ljuboviji, restaurator je priprate i oltarskog dela Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu, samostalno je freskopisao portu šabačke Crkve, a donirao je fresku Preobraženje Gospodnje Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Šapcu.

Razgovarali smo sa mladim umetnikom o tehnici koju koristi, bojama i budućim slikarskim poduhvatima.


SPEKTAR ART:

Ko su ti slikarski uzori?

UROŠ:

Moj najveći slikarski uzor je Mikelanđelo Karavađo, kao i ostali umetnici 16. veka, od domaćih definitivno moj imenjak Predić.

SPEKTAR ART:

Da li koristiš i proizvode (materijale i boje) stranih proizvođača i možeš li ih uporediti sa domaćom proizvodnjom po kvalitetu?

UROŠ:

Što se tiče stranih proizvođača, pretežno koristim tempere AERO Celje iz Slovenie, koje su najbolje na prostorima bivše SFRJ. Kada se radi o pigmentima, definitvno sam najzadovoljniji pigmentima Spektar arta koji pariraju najboljim stranim proizvođačima istih.

SPEKTAR ART:

Na čemu trenutno radiš ili planiraš da radiš (neki veći projekat koji si osmislio i koji ćeš započeti ili si već započeo)?

UROŠ:

Trenutno radim sliku velikih dimenzija 220×160 – Seoba Srba, a paralelno sa tim oslikavam portu šabačke crkve Ap. Petra i Pavla freskama naših velikih župana, kraljeva, patrijarha Pavla i ostalih srpskih velikana.

SPEKTAR ART:

Šta bi novo voleo da vidiš na slikarskoj sceni u Srbiji?

UROŠ:

Na našoj, kao i na svetskoj sceni više od nečega novog, voleo bih da vidim kvalitetne replike velikih majstora 16. veka i generalno “ozbiljnu” umetnost poput one velikih slikara koji su zanemareni pojavom moderne umetnosti koja je naglo napravila bum kako u domaćoj umetnosti, tako i na svetskoj likovnoj sceni, i iz dana u dan ruši prave slikarske vrednosti koje krase umetnost Leonarda, Mikelanđela, Karavađa, Velaskeza, Rubensa, Rembrandta i ostalih.

Uroševu umetnost primetili su ne samo njegove kolege slikari, već i istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić, koja dala je komentar na njegov rad:

” Uroševo slikarstvo je sastavljeno od nekoliko segmenata, ali svakako najbolji je u ikonopisanju, koje mu je i vokacija. Vredan, predan, crtački kvalitetan, oprobao se u svim slikarskim tehnikama. Duboko verujući, u ikone je uneo sve svoje znanje i ljubav prema veri i Bogu. Iako je mlad po godinama, ušao je u mnoge tajne ikono i fresko pisanja, oslikavajući prostore, slikajući ikone i oskuškujući sebe, i evo ovde u galeriji Kulturnog centra vidimo jednog mladog umetnika, koji će tek imati šta da kaže.”

U galeriji ispod možete videti još neke Uroševe slike, a mi mu želimo sreću i uspehe u daljem radu!