DEKUPAŽ TEHNIKA U TRI KORAKA

Dekupaž tehnika podrazumeva dekorisanje upotrebnih i dekorativnih predmeta ukrasnim papirom, najčešće salvetom. Naziv je nastao iz francuske reči “decouper” koja znači isecati. Ova tehnika može se primenjivati na skoro svim podlogama i materijalima: drvo, plastika, staklo, metal, medijapan, tkanina…

KORAK 1- PRIPREMA PODLOGE

Dobra priprema podloge je veoma važna za ovu tehniku. Predmet mora biti adekvatno tretiran iz razloga da bi sledeći koraci bili lako i kvalitetno odrađeni. Predmet mora biti potpuno čist i gladak. Alkoholom možete ukloniti nečistoće (masnoća, prašina…) sa glatkih površina (staklo, metal, plastika…). Drvo i medijapan zahtevaju šmirglanje.

Na tako pripremljenu podlogu nanosi se slikarska preparatura gesso, najčešće u dva sloja. Naredni sloj preparature nanosi se na prethodno osušeni.

KORAK 2- DEKORACIJA

Predmet ili površinu koja se dekoriše obojiti akrilnom bojom, obično u svetlim nijansama. Na mestu gde će se lepiti motiv ili salveta, najbolje je naneti belu boju. Boja se takođe nanosi u dva tanja sloja, novi sloj boje nanosi se tek kada je prethodni potpuno suv. Po završetku sušenja, blagom šmirglom išmirglati predmet ili podlogu koja se dekoriše. Najbolje je željeni motiv iscepkati što preciznije. Na mestu gde želite da nalepite motiv ili salvetu, u tankom sloju, mekom četkicom naneti lepak za dekupaž, i bez čekanja zalepiti motiv ili deo izabranog motiva. Preko motiva staviti najlon i uz pomoć meke strane sunđera, blagim tapkanjem istisnuti višak vazduha i izravnati motiv. Polako ukloniti najlon i ostaviti da se osuši.

KORAK 3- ZAŠTITA

Radi zaštite od spoljašnjih i mehaničkih uticaja preporuka je da se koristi akrilni lak, u 2-3 sloja. Svaki naredni sloj nanosi se na prethodno osušeni. Između svakog sloja, kada je sloj laka potpuno suv, može se blagom šmirglom išmirglati površina, na taj način uklanjaju se eventualne neravnine i vizuelno se dobija “dubina” motiva.